1. / 1982-ben Szentesen Papp Imre nyomtatásban megjelent könyve 193 – 227. oldalán olvasható „A régi szentesi disznótorok” eseményeiről írt részletes és olvasmányos összefoglalója.
Írja le a könyv címét és a téma mottóját!
2./ Sorolja fel a disznóölés és feldolgozás folyamatában használandó szerszámok és azok használóinak nevét.
3. / Mely esetben volt szokás mondani disznóöléskor?
„A kutya meg a macska mindig hamarább eszik a disznóból, mint maga a gazdája!”
4. / Mely fűszereket / élelmiszereket használtak a feldolgozáskor?
5. / Mikre kellett ügyelni a szalmával történt perzseléskor?
6. / Egészítse ki a mondatot, mely a szalmával történt perzseléssel kapcsolatban a legfontosabb a disznó elhelyezésekor.
„A disznó ……………… kell a szélnek ilyenkor fújni!”
7. / A disznó mely részei kerültek az abálóba?
8. / A disznó értékét mely részei nagyságával / vastagságával mérték?
9. / Az abálnivalók után a hurka és a disznósajt főzése következett.
Mire kellett ezek főzésekor vigyázni?
10./ Mi teendő a disznósajttal közvetlenül a főzése után?
11. / Sorolja fel a disznótori vacsora menüjét!
12./ Kik kaptak disznóöléskor „kóstolót”?
13./ Miből állt a „kóstoló”?
14./ Írja le emlékeit a családi disznóölésekkel kapcsolatban!
15./ Írjon példát az alábbi állításra!
„A régi tanyai / paraszti környezetben a disznó minden porcikáját (f)elhasználták.”
SZORGALMI FELADAT
Papp Imre 1982-ben megjelent könyvében sajnos nincs szó a disznóölést követő egyik tartósítási mód (a füstölés) szokásáról. Írja le ezzel kapcsolatos ismereteit / gyűjtéseit!
Közölje adatközlője adatait:
név, szül. hely és idő (év),
gyűjtés helyszíne (város és városrész), ideje (év, hó, nap),
a gyűjtött anyag gyakorlatának időpontja (év / évtizedek)
fotók, hang és videó felvételeket, tárgyi emlékek dokumentálása (személyek, időpontok, leírások stb.)